Sijainnit

Hevoslistaan Hahmolistaan

Pääprojektit: Riitteen kartano, Ratsukuja, Stal Hartholt

Tarinalliset sivutallit: Juvala, Royal Dressage, PSG Stables, Raitaloiden talli

Ystävätallit: Establos de Marea, Espanja

RATSUKUJA

Ratsukuja 3B, Rovaniemi, Pohjois-Suomi*


Ihan oikeankin Suomen kartassa esiintyvän Rovaniemen keskustan ulkopuolelle sijoittuva Ratsukuja on pieni ja suojaisa yksityisomistuksessa oleva pihapiiri. Se koostuu kuoppaisesta hiekkatiestä, keltaisesta 1950-luvun rintamamiestalosta ja entisestä kaksikerroksisesta navetasta sekä konehallista jotka nyt palvelevat tallin ja maneesin virkaa. Pihapiiri oli 70-luvulta 2000-luvun alkuun pelkässä kesäasutuksessa joten kun sen nykyinen omistaja osti tilukset itselleen oli edessä melkoinen remontti.

Nykyään lämminhenkinen kotitallli asuttaa 15 hevosta ja tiiviin talliporukan joka koostuu lähinnä yksityishevosten omistajista ja parista vuokraajasta sekä hoitajasta. Ratsukuja ei tarjoa varsinaista asiakastoimintaa vaan se vuokraa karsina- ja puolihoitopaikkoja alueen hevosenomistajille. Tallissa asuu myös pari tallinomistajan hevosta. Osalla näistä hevosista on vuokraajat jotka pääsevät myös kilpailemaan ja valmentautumaan Pohjoismaiden alueella.

Tallin omistaja on kiinnostunut eläinlähtöisestä hevosenpidosta ja tallin hevoset ovat ulkona lähes ympäri vuorokauden, hevosille on personoidut ja hyvin istuvat varusteet eikä jokaisella ole kuolainta tai kenkiä vaan niiden tarve on katsottu hevoskohtaisesti. Ratsukujalla on myös pienimuotoista ratsulinjaisten suomenhevosten kasvatusta ilman suurempia tavoitteita.

Ratsukujan hevosten käyttö painottuu seuratason villeihin kilpailuihin ja rentoon kuva- sekä tarinapäivittelyyn. Hevosilla käytetään hidasta ikääntymistä eikä niillä ole yhtä kovia tavoitteita kuin muiden tallien asukkailla. Tallilla ei asu kovin tasokkaita hevosia paria yksityisomistuksessa olevaa puoliveristä lukuunottamatta ja tunnelma onkin rento. Koulunutturat löysälle ja maastoon mars!

Asukkaat: METTE, TRIINU, KAAOS, GRETA, TAIGA, CASJA

RIITTEEN KARTANO

Vaaskonlahti, Etelä-Suomi*

Etelä-Suomen alueelle sijoittuva kaunis ja historiaa huokuva kartanoalue. Sen nimi yhdistetään laadukkaisiin kouluhevosiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sitä on johtanut uudelleenrakennuksesta saakka arvostettu kouluratsastaja Adrik Jämsén.

Kartanoalue koostuu puutarhasta, päätalosta ja tallista. Tallin takana on hevosaitauksia ja päätalon kulmalle rakennettu 2000-luvun teknologialla toimiva maneesi näyttää vähän siltä että se ei kuulu joukkoon. 90-luvulla remontoitu kivijalkainen tallirakennus majoittaa 10 hevosta huippupuitteissa. Pihapiiriin johtaa yli kilometrin mittainen tie ja kokonaisuudessaan kartanon omistuksessa oleva tontti kattaa liki 20 hehtaaria.

Tallin hevosten käyttö on tavoitteellista, ja ne kilpailevat porrastetuissa ja perinteisissä maksiminsa täyteen. Tähtäimessä on kouluhevosten laatuarvostelu, yleislaatuarvostelu ja nippu hyviä sijoja villeistä koulukilpailuista.


Mistä puhutaan? – Virtuaali-Suomi

Möksä

Sieväjärven rannalla sijaitseva kaksiosainen mökkirakennus. Laituri ja sauna. Päärakennus on kaksikerroksinen, ja sen alakerta koostuu keittiö- ja oleskelutilasta ja yläkertaan (jonne pääsee tikkailla) on rakennettu pieniä huoneita joissa on sänky, leveä ikkunalauta joka palvelee myös pöytänä ja ikkunat Sieväjärvelle.

Juvala

Rovaniemi, Pohjois-Suomi

Ratsukujan naapuritalli noin viiden kilometrin päässä. Pieni koivujen ympäröivä keltainen rakennusrykelmä jossa asuu yksityisomistuksessa olevia suomenhevosia. Tallilaiset myös käyttivät Juvalan maneesia ennenkuin Ratsukujalle saatiin oma.

Sieväjärvi

Suurin vesistö tallin lähellä. Jakautuu pohjoispäästä pienenä purona joka johtaa lähilampeen. Noin viiden kilometrin matkan päässä.

Porontie

Porontie 2B, Rovaniemi

Porontiellä viitataan keskustan tuntumassa sijaitsevaan kerrostaloon, jonka B-rapussa asuu pari tallilaista.

Lehto Areena

Helsinki, Uusimaa, Suomi

Pramea rakennuskompleksi oikean maailman Helsingin tuntumassa. Ympärivuotisessa käytössä, taipuu myös hevostapahtumiin.

STAL HARTHOLT

Haag, Alankomaat

Haagin lähellä sijaitseva kenttä- ja estetalli. Suurin osa tallin hevosista kilpailevat Grand Prix-tasolla esteitä, osa jopa neljän tähden kenttää. Kasvatustyö painottuu laadukkaisiin, urheilullisiin puoliverisiin kantakirjaa katsomatta.

Hevosten käyttö pyörii suurten villien kilpailuiden ympärillä ja kiikareissa on aina jalostuskäyttö ja laatuarvostelut. Tammatkin voivat varsoa kesken kisakauden ja käytössä on nopeapuoleinen ikääntyminen – yleensä hevoset aikuistuvat alle vuodessa.

Asukkaat: SIGRANE, SWEETLING, REGAT, VITTORIO, CRUELLA, PRISKA, ISTARA, ELEGBA, ZEMIRA; KIZMIT, BESS, JUNE


PSG Stables

Ammattitalli Paris St Germainin alueella, Ranskassa. Jaettu klassisen kouluratsastuksen ja esteratsastuksen osiin, kouluttaa ja tarjoaa töitä nuoren sukupolven hevososaajille niin Ranskassa kuin ulkomailtakin. 

Adrianin ensimmäinen työpaikka hevosalalla ja Akiran ensimmäinen työpaikka ammattiratsastajana.