Regat

EV-II, 2 Star Prospect

NimiRegatSyntynyt05.12.2021 Alankomaissa , 8-vuotias
RotuHollanninpuoliverinenKasvattajaStal Hartholt (Kaius, VRL-14900)
VäriMustankirjava (pienimerkkinen splash)OmistajaStal Hartholt (Kaius, VRL-14900)
Säkä167 cmRekisterinumerotVH21-012-0246, #PKK4525
SukupuoliTammaKoulutustaso140 cm, potentiaalia Grand Prix
© Kaius VRL-14900

Regat on riuska hevonen jota ei ensinäkemältä välttämättä edes uskoisi tammaksi. Vaikka pikkumusta onkin noukkinut geenipoolinsa tulisemmat piirteet, löytyy kaiken kovistelun seasta myös pieni pehmo joka pääsee esiin etenkin oman ihmisen kanssa. Regat on oikeastaan aina ollut enemmän yhden ihmisen hevonen -sorttia, ja sen häiriökäytös kukkiikin pahimmillaan kun joku vieras käsittelee tammaa tai iholle pyrkii useampi ihminen samaan aikaan. Se on varmoissa käsissä ihan nöyrä käsiteltävä, mutta tamma ei pelkää näpäyttää takaisin jos palvelun laadussa olisi sen mielestä petrattavaa.

Tammalla ei ole varsinaisesti riitaisa historia muiden hevosten kanssa, mutta sen verran se tulee emäänsä ettei sen silmille tule hyppiä jos ei halua jääkylmää vastaanottoa. Ihmisten kanssa sama taktiikka ei ole menestynyt, mutta tammalla on aina ylimääräinen ässä hihassa eikä se ole helposti lannistuvaa sorttia vaan jaksaa tunnustella etenemismahdollisuksiaan nokkimisjärjestyksessä. Lienee siis Regatin ja ulkopuolistenkin onni että se on maitovarsasta asti ollut asiansa osaavien ihmisten käsissä, sillä sen käsittely voisi olla paljon vaikeampaakin jos kukaan ei olisi päivittäin kertaamassa sen kanssa pelisääntöjä uusiksi.

Regat on lupaava estehevonen joka on jo hypännyt 120 cm luokkia ihan hyvällä tekemisen hengellä, ja kokemuksen karttuessa sillä on potentiaalia kasvaa Grand Prix-tason vakionimeksi. Kaikesta pipipäisyydestään huolimatta tamma osaa näyttää kypsää käytöstä ja luotettavaksi todetun kuskin kanssa se pystyy tasaisiin suorituksiin myös hälisevässä kisaympäristössä. Siltä löytyy sopivasti egoa mutta myös nöyryyttä jäädä kuuntelemaan mitä ratsastaja siltä pyytää, eikä tämä ikinä ole ollut sellaista sorttia että se juoksisi alta tai pitkin seiniä.


i Regem EV-I

170, musta, holst

ii Rapturous

170, tummanruunikko, holst

iii Revenue Man

166, ruunikko, holst

iie Aurora

168 cm, rautias, holst

ie Royal Highness

168, musta, holst 

iei Mousquetaire

170, musta, holst 

iee Dethorne

166 cm punaruunikko holst

e Sigrane

165, mustanruunikko splash, fwb

ei Blue Genes

170, mustanruunikko, fwb

eii Blue Feelings

169, mustankirjava, fwb

eie Gloria

165, ruunikko, swb

ee Sangria

164, ruunikko splash, fwb

eei Gin Rickey

168, rautias splash, trak

eee Sevilla

162, mustankimo, fwb

ei. Blue Genes (1993), hevonen täynnä mahdollisuuksia. Suomalaisen kasvattajansa ylpeydenaihe joka myytiin varsahuutokaupassa hyvällä hinnalla ja hyppäsi ratsastajiensa kanssa 160 cm ratoja suuren ja arvostetun tallin nimen alla. Komeat rotu- ja sukupuolileimat omaava hevonen jonka kirjava väri tuntui olevan kuin piste i:n päälle sen ihastuttaessa katsomot ympäri Eurooppaa. Ehti jättää kourallisen jälkeläisiä, mutta kuoli odottamattomasti 17-vuotiaana hoitovirheen takia.

ee. Sangria (1991), yksi arvostetun puoliverisiittolan kantatammoja jonka nimi löytyy usean hevosen sukutaulusta. Mustan jääsilmän elämä oli vaakalaudalla alkumetreiltä asti sillä se syntyi viileästä alkusyksystä laitumelle ja oli paleltua kuoliaaksi. Kuoppaisesta alusta huolimatta tamma päääsi starttaamaan 150 cm luokissa asti kirjoittaen tasavarmaa tulostaulukkoa ja ihastuttamaan näyttelytuomarit sirolla olemuksellaan. Tamma starttasi jonkin verran myös Grand Prix- tasolla, mutta treenissä tulleen jännevamman vuoksi se siirrettiin kevyeen liikutukseen ennenkuin sen suurten areenojen ura ehti alkaakaan. Sovita toimi siitostammana ja varsoi 25-vuotisen elämänsä aikana 6 kertaa. Sen luonne oli kultaa pikkuvarsasta harmaantuneeksi vanhaksi rouvaksi.


Jälkeläiset

SyntynytSkpl, Nimi, PalkinnotIsäoriOmistaja
8/2022t BessBronstjid v.d. NevelVRL-14900
7/2023o Royal BlueVan KheironVRL-14900

PvmPaikkaJaosLuokkaSijoitus
03.03.2022Comber Cup 2022 1. osakilpailuVillit110 cm18/28
04.03.2022Comber Cup 2022 1. osakilpailuVillit120 cm12/30 (4vp)
02.04.2022Spring FestivalVillit110 cm2/28 (0 vp 69.215 s)
02.12.2022Nuorten hevosten hallimestaruudetVillit120 cm2/16 (0 vp, 70.857 s)
02.12.2022Nuorten hevosten hallimestaruudet (mestaruusluokka)Villit120 cm12/33 (4 vp 64.134 s)
05.08.2023Kalopsia-areenaVillit130 cm14/26
05.08.2023Kalopsia-areenaVillit140 cm6/27
24.09.2023Åland Weekend 2023VillitAnders Bogård Minnestävling 130cm52/53 12vp
24.09.2023Åland Weekend 2023VillitPrix de Gustafs Päronträdgård 140cm13/46 4vp
voittosumma 600v€

Rate My Pony -ensiarvostelu 2 Start Prospect (674 p.)
Rakenne 51% Liikkeet 50% Luonne 35% Taidot 19% Käytös tilaisuudessa 44%

Estevarsojen laatuarvostelu II-palkinto (31p.)

Rakenne 6/10 p. Suku 9/10 p. Lisäpisteet 9/9 p. Arvotut pisteet 7/15 p.

Päiväkirja

Sigranen astutus toistamiseen ei ollut missään nimessä mikään huolella suunniteltu juttu, mutta kun Elaine erehtyi kastamaan pikkusormensa orivalikoimaan se veikin koko käden. Sigranella oli jo kerran teetetty varsa kouluhevosisästä, mutta tällä kertaa oli selvää että etsinnässä oli estepuolen taitaja vahvistamaan tamman vahvoiksi todettuja estehevosen piirteitä. Kilpailukykyisiä vaihtoehtoja oli useampi, mutta lopulta päädyttiin saksalaiseen Regemiin joka oli nuoresta iästään huolimatta ehtinyt osoittaa kyvykkyytensä esteradoilla ympäri Eurooppaa.

Kun pieni sinisilmä sitten syntyi, oli siihen ladattu melkoiset odotukset. Tamman nelivuotias puolisisko väläytteli jo lupaavia tuloksia, ja Elaine oli tietysti kiinnostunut näkemään minkälainen hyppääjä hänen ykköstammansa toisesta varsasta tulisi.

Regatissa yhdistyy onnistuneesti suomalainen ja saksalainen kasvatustyö ja sen suku on täynnä menestyneitä hyppääjiä. Isä on vuoden 2021 European Sim Tour nuorten hevosten mestari ja palkittu estevarsojen laatuarvostelun ykköspalkinnolla, emä Grand Prix-luokkien rutiinisuorittaja jolla on plakkarissa myös vaativan kentän startteja. Tammalla on siis hyvät lähtökohdat kaikkiin klassisiin lajeihin, mutta jos se yhtään tulee vanhempiinsa niin tämä komea musta tullaan vielä näkemään suurilla esteareenoilla.


20.2.2022 Läpiratsastus sileällä, satulassa Nora Visser

Nuoret hevoset eivät kuuluneet mun vastuualueeseeni Elainelle työskennellessä, mutta silloin tällöin mua aina pyydettiin käymään jonkun satulassa. Tällä kertaa mulle napsahti neljävuotias Regat josta puhuttiin tallilaisten keskuudessa lähinnä mukavia joten lähdin varustamaan sitä melko turvallisin mielin. Luonnetta sillä oli vaikka muille jakaa mutta kaikki tuli sydämestä eikä se tarkoittanut mitään pahalla, joten mulla oli ihan varma olo kun kapusin myöhemmin mustan satulaan keskellä iltapäiväruuhkaista maneesia.

Keli oli kaunis ja kevät kukki suurten lasi-ikkunoiden takana mutta vieraan ja nuoren hevosen kanssa oli turvalllisempaa aloittaa aidatulta alueelta ja mennä sitten ulos jos se vaikutti vielä hyvältä idealta. Niinpä me käveltiin alkukäyntejä muiden seassa ja mä annoin ohjien roikkua vapaana Regatin kaulalla ja heitin jalustimetkin toistensa yli. Maneesissa oli meidän lisäksi kaksi muuta nelikesäistä ja yksi yksityisratsukko joten tilaa oli ihan hyvin kevyeen verryttelyyn kaikissa askellajeissa. Päädyin tekemään yksinkertaista asettelua ja temmonvaihteluita, mutta ei meidän kummankaan hermot sitä kauaa jaksaneet joten päätin käydä loppukäynneillä jonkun tallin lähimmistä maastoreiteistä.


Comber Cup 2022

Kisoihin lähtö oli aina joissain määrin stressaavaa, mutta tällä kertaa olivat lähtöhetket aiheuttaa Elainelle aivan erityisen harmaita hiuksia. Ehkä hän oli tullut vanhaksi tai sitten tavaran määrä oli vain lisääntynyt, mutta kahta hevosautoa pakatessa punainen lanka lipsui kaikkien käsistä ja jokainen sai välillä pysähtyä päätään raapien pohtimaan mikä puuttui tai oliko jotain ylimääräistä eksynyt mukaan. Oli nimittäin päässyt käymään niin, että lähes koko talli oli lähdössä samoihin kilpailuihin. Samaan aikaan. Samalta parkkipaikalta. 

Hän ei itse kilpailisi kuin kahtena päivänä, mutta luokkia riitti koko pitkäksi viikonlopuksi ja valmentajan ja hevosenomistajan roolissa hän tiesi tulevansa viettämään paljon aikaa kentän reunalla. Hän olikin erityisen kiinnostunut näkemään miltä hänen kasvattiensa debyytit näissä arvokisoissa tulisivat näyttämään: 5-vuotiaaksi kääntyvän Regatin kanssa lähdettiin hakemaan tuntumaa suurempiin areenoihin ilman sijoituspaineita mutta 6-vuotiaalta Vittoriolta odotettiin ihannetilanteessa paikkaa tuloslistojen kärkipäästä. 

Regatista Elaine oli erityisen kiinnostunut. Siinä missä Vittorion ratsastus oli ulkoistettu sen osaomistajalle, esittäisi hän itse kasvattinsa seuraavana viikonloppuna. Regatin kanssa olivatkin kädet täynnä: Elaine toivoi sinisilmäisestä tammasta itselleen seuraavaa Grand Prix -hevosta eikä hän malttanut odottaa miltä ensimmäinen kilpailukokemus suuremman yleisön edessä sujuisi. Regatia oli ratsastettu melko säästeliäästi ikäiseekseen eikä se vielä ollut kovin tasainen avuille, mutta pieniä luokkia oli jo takana ja luotto kunnossa joten ilman erityisiä sijoituspaineita oli hyvä lähteä kartoittamaan kokemusta vilkkaamassa kisaympäristössä. Sen emä starttaisi samoissa kilpailuissa sunnuntain pääluokassa myöskin Elainen ratsastamana joten edessä oli toden totta ikimuistoinen kilpailuviikonloppu.


8.4.2022 Estevarsojen laatuarvostelu ja kilpailukalenterin tyhjentämistä

Regat kävi viimeviikolla Severon esittämänä hakemassa kotiin estevarsojen laatuarvostelun kakkospalkinnon! Tulos tyydytti kasvattajan ja kotiväen sillä ykkös- tai kakkospalkintoa lähdettiin hakemaan ja tällä kertaa rahkeet riittivät kakkospalkintoon. Pisteet näyttivät siltä mitä oli odotettukin vaikkei irtohypytys tai askellajien esitys tällä kertaa onnistuneetkaan niin jouhevasti – jäihän tamma kuitenkin vain kahden pisteen päähän ykköspalkinnosta! Tästä on hyvä jatkaa tekemistä ja yhteistyön rakentamista. Nyt olikin viimeinen mahdollisuus käydä palkintoa hakemassa sillä Regat täyttää tässä kuussa 5 vuotta.

Vielä oli mietinnässä josko lähdettäisiin jonnekkin hyppäämään pari matalaa luokkaa ennen kuin Regat pääsee lomalle mutta sen on määrä varsoa alkusyksystä joten nyt on aika lomailla ja miettiä treeniin paluuta sitten talvella.


22.11.2022  (tuotos Nuorten hevosten hallimestaruuksia varten, 1/2)

“Prr!” 

Hetki sitten rentona laukannut Regat lieni nähnyt maneesinkulmalla niitä kuuluisiä pieniä vihreitä miehiä ja nyt sitä taas mentiin. 

Musta tamma sinkosi Viktorin ohitse ja ilmavirran voima sai hänen hiuksensa lehahtamaan. Satulassa istuva nainen nojaili kärsivällisesti taaksepäin satulassa ja yritti saada puolipidätteitä menemään läpi ilman kummoista menestystä. Raidalliset kaviot kauhoivat maneesin pohjaa, rikkoivat lopulta raville ja kääntyivät tiukalle voltille. 

Viktoria huvitti katsella toimitusta, sillä se muistutti häntä kovasti Sigranen ratsuntaipaleen alusta. Puupäinen tamma oli aina kuumunut yli kun puomit alkoivat nousemaan maneesin pinnan yläpuolelle ja sen tytär ei näyttänyt olevan yhtään parempi mitä siihen tuli. 

”On tämä yksi työmaa”, puuskahti nainen kun herasilmä sitten vihdoin pysähtyi töksähtäen keskelle maneesia.
”Siltä se kieltämättä näyttää. Pysyykö se nyt hallinnassa vai lasketaanko esteet takaisin?”
”Ei, ei. Nosta toi ristikko vaan pystyksi ja pistä tuo sarja metriin.”
”Selvä…”, jupisi Viktor ja suuntasi maneesin reunalle hakemaan lisää puomeja.

Elaine nosti kevyen ravin ja taivutteli sitä esteiden lomitse. Mustat korvat kääntyilivät ympäriinsä ja pää nyki ylös alas, mutta tamma alkoi taas rentoutumaan. Se oli ollut tavallista virittyneempi ratsastaa koko viikon, viikon kuluessa kiristyneet kelit olivat ilmeisesti sille liikaa.

Sanottakoon ettei pakkanen ja treenitauko olleet mikään otollisin soppa kun otettiin nuori hevonen treenitauon jälkeen takaisin remmiin. Elaine oli kuitenkin mennyt ilmoittautumaan joulukuussa järjestettäviin nuorten hevosten halliestemestaruuksiin, joten täytyihän niihin ajoissa treenata. 

Regat oli palannut kunnon töihin syyskuussa ja lokakuussa se oli hypännyt ensimmäiset esteet puoleen vuoteen, joten siihen nähden tänään nähty meno oli ollut ihan odotettavissa. Tamman kunto oli noussut kohisten ja lihakset alkaneet taas erottumaan karvan alta, ja Elainella oli suhteellisen korkeat toiveet että se ehtisi kuntoon joulukuuksi. Hän ei kuitenkaan halunnut nähdä samaa jännittyneisyyttä kilpailutilanteessa, joten luvassa oli ratatreeniä ja pari harjoituskilpailua lähitalleilla että rutiini saataisin takaisin tärkeiden kilpailuiden alla. 

“Noniin.”  

Viktor taputteli kämmeniään suoristautuessaan säätämästä puominjalustaa. Maneesissa oli nyt kolmen esteen sarja, yksi korotettu pysty ja okseri. Korkeus oli Regatin kokoiselle hevoselle vaatimaton, mutta siitä olisi hyvä lähteä liikkeelle.  


2.12.2022 (tuotos Nuorten hevosten hallimestaruuksia varten, 2/2)

Elainesta oli aina omituista nähdä etenkin nuoret hevosensa puunattuina ja letitettyinä kilpailuissa – arkisin kun tuuppasivat kaikkein fiineimmätkin Grand Prix-hevoset näyttämään ihan metsänpeikoilta, joten kun kilpailuihin lähtiessä oli aika kiillottaa kaviot, trimmata ja letittää jouhet ja kaivaa kaapinperältä valkoiset tekstiilit, oli ero entiseen melkein koominen.   

Mutta no, hienohan se oli, pakko myöntää. Erika oli aamukuudesta punssannut ja letittänyt tammaa kuntoon ja vastaputsatut varusteet sekä valkoinen, tallin logolla varustettu huopa viimeistelivät lookin.  

Ei Regat muutenkaan hullummalta näyttänyt, kesä oli kasvattanut ja tamma oli kirinyt viimeisetkin sentit korkeudessa kiinni ja nuoren hevosen kulmikkuus oli alkanut pyöristymään pois. Vastaklipatun karvan alla erottuvat lihasetkin olivat syksyn mittaan alkaneet näkymään uudella tavalla treenin alettua. Rumasta ankanpoikasesta oli alkanut kasvamaan ihan uskottavan näköinen hevonen.  

Elainen varustuksessa ei ollut samalla tavalla kehumista. Hän oli jättänyt parhaan kisatakkinsa kaappiin ja turvautunut mustaan takkiin, hanskoihin ja saapaisiin joiden vetskarinkulmakin taisi repsottaa. Mestaruusluokkaa varten autossa oli kyllä siistimpikin takki, mutta ilma oli niin kolea että hän päätti tehdä epämuodikkaan valinnan ja ratsastaa ensimmäisen radan ulkotakki päällään. 

He olivat lähtölistassa kuudensina eli aikaa verryttelyyn ei ollut likaa ja radankävelykin piti ahtaa aikatauluun. Sillä aikaa kun Elaine juoksi ympäriinsä kuin päätön kana, hevosenhoitajaksi matkaan lähtenyt Erika letitti rauhakseen tamman häntää ja talutteli sitä loimitettuna pitkin sisäpihaa. 

Kun oli aika nousta satulaan, Elaine kertasi rataa ääneen ja sai Erikan huvittumaan. 

“Ei tää mikään GP ole, rentoudu hyvä ihminen!” 

Verryttelyalue oli oli rauhallinen, olihan luokka vasta alkamassa. Hän lämmitteli tammaa pitkin ohjin ja askellajeja keventäen, ja yritti saada tamman rennoksi. Regat tuntuikin kuuliaiselta ja toisin kuin tavallisesti, edes muut lämmittelyratsukot eivät tuntuneet haittaavaan sen keskittymistä, kun he ottivat lämmittelyhyppyjä maneesin pitkälle sivulle rakennetulle pystylle. 

Ensimmäinen rata oli metrikaksikymmentä ilman sen suurempia sijoituspaineita. Estekorkeus oli kuitenkin sama kuin hallimestaruusrata tulisi olemaan, joten selkeä tavoite oli ratsastaa puhdas rata hyvillä teillä ja pitää Regat hallinnassa. Kilpailupäivän pääpaino oli hallimestaruusluokka, joten aikaa ei todellakaan lähdettäisi ratsastamaan vaan tamman energiat tulisi säästää iltapäivälle.  


Nuoruusiän luonnekuvaus – arkisto

Regat on riuska hevosenalku jota ei ensinäkemältä välttämättä edes uskoisi tammaksi. Vaikka pikkumusta onkin noukkinut geenipoolinsa tulisemmat piirteet, löytyy kaiken kovistelun seasta myös pieni pehmo joka pääsee esiin etenkin oman ihmisen kanssa. Regat on oikeastaan aina ollut enemmän yhden ihmisen hevonen -sorttia, ja sen häiriökäytös kukkiikin pahimmillaan kun joku vieras käsittelee tammaa tai iholle pyrkii useampi ihminen samaan aikaan. Se on varmoissa käsissä ihan nöyrä käsiteltävä, mutta tamma ei pelkää näpäyttää takaisin jos palvelun laadussa olisi sen mielestä petrattavaa.

Tammalla ei ole varsinaisesti riitaisa historia muiden hevosten kanssa, mutta sen verran se tulee emäänsä ettei sen silmille tule hyppiä jos ei halua jääkylmää vastaanottoa. Ihmisten kanssa sama taktiikka ei ole menestynyt, mutta tammalla on aina ylimääräinen ässä hihassa eikä se ole helposti lannistuvaa sorttia vaan jaksaa tunnustella etenemismahdollisuksiaan nokkimisjärjestyksessä. Lienee siis Regatin ja ulkopuolistenkin onni että se on maitovarsasta asti ollut asiansa osaavien ihmisten käsissä, sillä kohisten kasvavan hormonihyrrän käsittely voisi olla paljon vaikeampaakin jos kukaan ei olisi päivittäin kertaamassa sen kanssa pelisääntöjä uusiksi.

Regat on lupaava estehevonen joka on jo hypännyt 120 cm luokkia ihan hyvällä tekemisen hengellä, ja kokemuksen karttuessa sillä on potentiaalia kasvaa Grand Prix-tason vakionimeksi. Kaikesta pipipäisyydestään huolimatta tamma osaa näyttää kypsää käytöstä ja luotettavaksi todetun kuskin kanssa se pystyy tasaisiin suorituksiin myös hälisevässä kisaympäristössä. Siltä löytyy sopivasti egoa mutta myös nöyryyttä jäädä kuuntelemaan mitä ratsastaja siltä pyytää, eikä tämä ikinä ole ollut sellaista sorttia että se juoksisi alta tai pitkin seiniä.