Greta

Superior Grande, 2 Star Prospect

NimiKielokummun KuningatarkompleksiSyntynyt7.8.2021 Suomessa ūüáęūüáģ
RotuSuomenhevonenKasvattajaKielokumpu, VRL-12636
VäriPunarautias liinaharjaOmistaja*Valpuri Elenius, VRL-14900
Säkä154 cmRekiterinumerotVH21-018-1109, #PKK
SukupuoliTammaKoulutustasoVaativa B

Greta on ryhdikäs, hiven orimainen tamma joka pitää itsestään herkästi meteliä eikä jää sivuun kun tapahtuu; usein kun on niin että tamma on se mitä tapahtuu. Se kantaa huvittavan koppavan ylpeästi tallin kuningattaren kruunua ja tuntuu pitävän omistajaansa henkilökohtaisena palvelijanaan. Luonnollisesti Greta myös hallitsee valtakuntaansa itse eikä kuninkaita tai prinssejä kaivata sekoittamaan asioita; tässä lienee maailman krantuin tamma mitä oreihin tulee.

Ratsaille noustessa täytyy pitää yllä lempeää otetta, sillä auta armias jos ratsastaja rysähtää liian voimakkaasti satulaan, siinähän menevät arvokkaan neidin plasmat vuosisadan solmuun! Greta on osaavan ja kehonsa hallitsevan kuskin ratsu, sillä se ei katso kovin pitkään rauhatonta pohjetta tai kovaa kättä. Kun kemiat taasen sopivat yhteen ja ratsukko puhaltaa yhteen hiileen eikä käy jatkuvaa henkistä kädenvääntöä, on tamma suomenhevoseksi kevyt ja pehmeä ratsastaa.

Tallissa Greta on ylpeän tyyni niin kauan kuin sitä käsittelee silkkihansikkain Рsiinä vaiheessa kun palvelijan käteen eksyy liian karkea harja, satulahuopa menee hieman ryppyyn tai jotain muuta aivan ylitsepääsemätöntä pääsee sattumaan, napsahtaa tamman hammaskalusto ilmassa ja painuvat korvat syvään luimuun. Hyvänä päivänä Greta on kuitenkin ihan auliisti hoitajansa puunattavana, onhan se välillä ihan mukavaa saada rapsutuksia ja nuokkua käytävällä puunattavana.

Laumassa Greta on aina juonittelemassa johtajan paikkaa ellei se ole jo sellainen, ja vaikkei tamma olekaan suoranaisesti riidanhaluinen, ei se anna muiden hevosten edes yrittää hyppiä silmilleen. Ilmarako on hyvä pitää tarhan porttien ulkopuolellakin, ja vilkkaissa tapahtumissa tamman häntään sidotaan usein punainen rusetti.


Tutustu sukutauluun (4)

Kukkiksen Töttöröö

PP-MVA, PKK-V, SLA-II, ERJ-III, SV-III, EV-I

sh, ruunikonkimo, 157

ii Kukkiksen Ts√§d√§√§m

SLA-II, YLA2, SV-III

sh, ruunikonkimo, 158

iii Kukkiksen Mikitin

sh, ruunikko, 154

iie Kukkiksen Kastehelmi

sh, ruunikonkimo, 153

ie Moon Loviatar

PP-MVA, PKK-V, ERJ-II, SLA-I, YLA2, SV-I 

sh, ruunikonkimo, 155

iei Moon Verjnuarmu

SLA-I, ERJ-II, YLA1, Jälk. C

sh, rautiaankimo, 155

iee Moon Oskariina

KTK-II, SLA-I, ERJ-II, YLA1, Jälk. C

sh, rautias, 160

e Newerran Purppuranoita 

FF

sh, punarautias liinaharja, 155

ei Virmalan Vision

sh, vaaleanrautias liinaharja, 158

eii EP Montaja 

Fn, PP-MVA, KTK-II

sh, rautias liina, 157

eie Seppeleen Pihlakko

PP-MVA

sh, rautias liina, 163

ee Ruolammen Haaveuni

sh, rautias, 152

eei Valtarian V√§nrikki 

sh, 157

eee Kaihomieli

sh, tummanpunarautias, 154

Jälkeläiset

02.03.2022Kielokummun PrinsessataikaKielokummun Musta RitariTamma, rautiaanpäistärikköVRL-14900

11.11.2021 Crion Ponies Helppo A 5/30
11.11.2021 Crion Ponies Helppo A 3/30
01.12.2021 Yemene Helppo B 5/40
05.12.2021 Yemene Helppo B
07.12.2021 Yemene Helppo B 4/40
21.11.2021 Holmberg Helppo A 6/60
26.11.2021 Holmberg Helppo A 5/60
01.12.2021 Holmberg Helppo A 6/60
02.12.2021 Holmberg Helppo A 6/60
02.12.2021 Holmberg Helppo A 4/60
03.12.2021 Holmberg Helppo A 7/60
07.12.2021 Holmberg Helppo A 7/60
13.11.2021 Mäntykatve Vaativa B 6/40
16.11.2021 Mäntykatve Vaativa B 1/40

30.11.2021 KRJ CUP 13/133

00.00.0000

PvmPaikkaJaosLuokkaSijoitus

Rate My Pony -laatuarvostelu 2 Star Prospect (777 p.)

Rakenne 69% / Liikkeet 22% / Luonne 36% / Taidot 38% / Käytös tilaisuudessa 54%

31.8.2021 Ratsuhevosten 42. arvostelutilaisuus arvonimi Superior Grande (78,333 %)

 Yleisvaikutelma 10 / Rakenne 7.5 / Luonne ja k√§sitelt√§vyys 7 / Ratsastettavuus ja ty√∂moraali 4.5 / Askellajien puhtaus ja symmetria 10 / Liikkeiden tahti ja irtonaisuus 7 / Kapasiteetti 10 / Kunto ja kest√§vyys 5 / Geneettinen potentiaali (suku) 9


P√ĄIV√ĄKIRJA


31.8.2021 Ratsuhevosten laatuarvostelu

Lähdimme Gretan kanssa ratsuhevosten laatuarvosteluun aika pienin odotuksin, sillä en oikein jaksanut uskoa että 4-vuotias tammani olisi kovin edustavasti viitsinyt esiintyä. No, tähtien asennot olivat sittenkin kunnossa ja arvostelupaikalle saavuttuamme trailerista peruutti harvinaisen yhteistyöhaluinen ja hyväntuulinen tamma. Ehkä se oli osittain sitä että Greta tiesi pääsevänsä tuomariston ja yleison ihailtavaksi ja siitähän tammani piti aivan suunnattomasti. Olin koko aamun pessyt, puunannut ja selvitellyt tamman karvan ja jouhet ja klipannut sen viime viikolla. Ja täytyihän kuningattaren kamarineidinkin näyttää edustavalta; olin kiinnittänyt hiukset tiukalle nutturalle ja pukeutunut siisteihin vaatteisiin joissa tosin oli jo nyt kuparinpunaisia karvoja.

Yleisvaikutelmasta saimme pyöreän kympin, joka tietenkin ilahdutti. Rakenteesta 7,5, ihan mukava pistesaldo vähän keskenkasvuiselle tammalle. Luonteesta ja käsiteltävyydestä saimme luultavasti sääliseiskan, mutta se oli iloinen yllätys. Askellajien puhtaudesta nappasimme päivän toisen kympin ja liikkeiden tahdista ja irtonaisuudesta seiskan joka on suomenhevoselle kuitenkin ihan mukiinmenevä numero.

P√§iv√§n p√§√§tteeksi oli aika nousta ratsaille ja Greta alkoi pikkuhiljaa v√§sy√§ eik√§ yhteisty√∂ toiminut. Ratsastettavuudesta siis muiden numeroiden rinnalla ik√§v√§ 4,5. Kapasiteetista kuitenkin p√§iv√§n kolmas kymppi, tuomari totesi ett√§ Gretassa on ”selke√§sti potentiaalia, mutta t√§n√§√§n emme osanneet esitt√§√§ sit√§”. Kunnosta ja kest√§vyydest√§ vitonen, aika siis karistaa kes√§kilot ja l√§hte√§ treenaamaan hiekkakuopille laukkamaastoon.

Kokonaisuudessaan päivä oli ihan antoisa, hevonen käyttäytyi ja kotiinviemisiksi saimme Superior Grande -palkinnon prosentein 78,333%. Ylpeä omistaja palvelija kiittää ja kuittaa!


3.12.2021 Vappulan Itsenäisyyspäivän viikonloppu, kouluvalmennus täyttöpohjalla, valmentaja Elli Liekkiharju.

Kouluvalmennus oli juuri se mitä tarvitsimme nyt, sillä tuttu valmentajamme oli kehdannut muuttaa naapurimaahan juuri tärkeiden arvostelujen ja kilpailuiden alla. Greta oli kuin ajastettu dynamiittipötkö, mutta oma fiilikseni päivästä oli yllättävän valoisa. Kävelimme Vappulan vanhemman ja pienemmän maneesin uraa pitkin pitkin ohjin, katsomossa istui muutamia ihmisiä. Alkuverryttelyt oli tehty omatoimisesti, ne olivat sujuneet Gretan tuntien yllättävän rauhallisissa merkeissä. Liekkiharjun Elli seurasi ratsukoita alusta asti mietteliään näköisenä, tuntui, että hän ei kärkkynyt meitä kovin paljoa joten uskalsin haahuilla pitkin ohjin pitkin maneesia ja antaa tamman tutustua kaiteilla roikkuviin loimiin ja pitkien sivujen peileihin.

”Aletaanhan hommiin”, Elli vihdoin havahtui mietteist√§√§n. H√§n ohjeisti kolme ratsukoista toiseen p√§√§tyyn p√§√§ty-ympyr√§lle, kaksi sai j√§√§d√§ oven puoleiseen p√§√§tyyn. Me p√§√§dyimme kaksistaan toisen ratsukon kanssa, hyv√§ niin sill√§ Gretan h√§nn√§ss√§ ei ollut punaista nauhaa ihan turhan t√§hden.

Teht√§v√§n√§ oli siirtymisi√§ k√§ynnist√§ raviin ja p√§in vastoin. ‚ÄĚValpuri, muista ulko-ohjan tuki. Nyt Greta puskee lapa edell√§. Hyv√§! Sitten k√§ynti, yks, kaks, kolme, nelj√§.. Kolme askelta k√§ynti√§ vain. Tarkkuutta!” Elli ohjeisti kuulokkeeseen, jollaiset ratsastajille oli jaettu ennen valmennuksen alkua. Taiteilin kieli keskell√§ suuta ratsuni sel√§ss√§, sill√§ katsomon ensimm√§isell√§ rivill√§ istuvalla naisella oli kirkkaankeltainen, kahiseva sadetakki josta tamma ei saanut mill√§√§n silmi√§√§n irti. Kun ravisiirtymiset alkoivat sujua, lis√§ttiin jumppaan viel√§ v√§h√§n mausteita. Ympyr√§n joka nelj√§nneksell√§ v√§ist√§tettiin hevosen etu- tai takap√§√§t√§. Yhdell√§ nelj√§nneksell√§ etup√§√§ sis√§√§n p√§in, seuraavalla ulosp√§in ja niin edelleen. Greta kavahti takin kahinaa joka ikinen kerta kun olisi pit√§nyt v√§ist√§√§ sis√§√§np√§in katsomon puolella, ja siksi sain taas keskitty√§ teht√§v√§√§ni ihan tosissani.

Hevoseni oli hyvin valpas ja se katseli ympäristöään vähän turhan kärkkyvänä kaiken säikkymisen arvoisen varalta. Pääsimme pois ympyröiltä ja hyödynsimme seuraavaksi koko maneesin alaa. Elli ei päästänyt meitä helpolla, sillä seuraava tehtävä sisälsi monta eri osa-aluetta. Pitkän sivun lopussa, oikeastaan kulmassa tehtiin voltti ja heti perään puolivolttia harjoitusravissa. Puolivoltilta ratsastettiin jokusen askelta luotisuorina, josta tehtiin pohkeenväistöä kohti E:tä. Pohkeenväistön jälkeen ratsastettiin harjoitusravissa kohti lyhyttä sivua, kulma oli tärkeää ratsastaa hyvin. C:ssä tarkka laukannosto ja laukkavoltin jälkeen tarkka siirtyminen raviin pisteessä. Se tuotti meille eniten hankaluuksia, sillä katsomosta häiriintynyt Greta ei vastaanottanut epätoivoisia pidätteitäni ajoissa ja normaalisti ihan herkkä koulutammani jyräsi eteenpäin kuin turraksi ajettu ratsastuskoulun hevonen. Kulman jälkeen suoristus, pitkällä sivulla lisättyä ravia ja jälleen voltille. Olisin yksin ratsastaessani varmasti unohtanut osan, mutta onneksi meitä oli muitakin ja pystyin lunttaamaan muilta seuraavan liikkeen.

”Puolipid√§te! Istu kunnolla alas ja hidasta, nyt se yritt√§√§ taas ryki√§”, Elli ohjeisti seuratessaan meit√§ ravilis√§yksen j√§lkeen. ”Oho, nyt tuli voltille kokoa”, nainen v√§h√§n naurahti, kun Greta keksi ett√§ sadetakkinaisen takki kahahteli taas sen takana. Onneksi pohkeenv√§ist√∂ sujui parin haparointikerran j√§lkeen hyvin. ”Laukkavoltilla muista taas ulko-ohjan tuki tai se ei taivu niin kivasti”, Elli sanoi. H√§n seurasi meit√§ yksitellen p√§√§ kenossa. Luulen, ett√§ h√§n on pitk√§n niskahieronnan tarpeessa t√§m√§n valmennusp√§iv√§n j√§lkeen. ”Hienoa, te voitte Gretan kanssa lopetella, se on tehnyt nyt ihan erinomaista ty√∂t√§ viimeiset v√§ist√∂t ja ravilis√§ykset. Laukassa saisitte viel√§ kotona harjoitella herkkyytt√§, se vaikuttaa innostuvan siit√§ niin ettei tajua jarruttaa tai koota itse√§√§n”, Elli sanoi ja siirsin hevostani pikkuhiljaa k√§yntiin. Lopulta kaikki olivat saaneet teht√§v√§n suoritettua valmentajaa miellytt√§v√§sti. Saimme kaikki loppuverkkailla omassa tahdissa. Olipa kiva k√§yd√§ pitk√§st√§ aikaa ulkopuolisen valvovan silm√§n alla valmentautumassa Gretan kanssa, siit√§ on varmasti hy√∂ty√§ loppuviikkoa ajatellen.